6 neuveriteľných výhod blockchainu, ktoré skôr či neskôr ovplyvnia obchod

Žijeme v časoch neskutočnej digitálnej revolúcie a tá sa každým dňom zväčšuje. Rozvíjajúce sa technológie prinášajú revolúciu a rýchlo pretvárajú svet a korporátny svet sa prispôsobuje týmto technológiám bez straty času. Na zozname týchto prevratných technológií je blockchain veľmi diskutovaným aspektom prebiehajúcej digitálnej revolúcie.

Blockchain prináša množstvo výhod v spojitosti s obchodom.

Dnes môžete vidieť uplatnenie blockchainových technológií vo všetkých odvetviach a obchodných operáciách. Od automobilového priemyslu po telekomunikácie a maloobchod, každé odvetvie sa transformuje pomocou inteligentnej aplikácie blockchain riešení.

Zatiaľ čo blockchain má obrovský rozsah pridávania hodnoty do mnohých odvetví, jeho dôsledky v maloobchodnom sektore sú mimoriadne pôsobivé. Ako maloobchodník môžete využívať neuveriteľné výhody blockchainu pri riadení efektívnych organizačných zmien. Po prvé, aby ste pochopili jeho benefity je nevyhnutné pozrieť sa na definíciu blockchainu. Čím lepšie pochopíte, čo je blockchain, tým lepšie pochopíte obchodné výhody blockchainu, je to jednoduché. 

Čo je blockchain?

Keď už hovoríme o prevratných technológiách súčasného sveta – technológia blockchain má výrazný náskok pred inými technologickými pokrokmi. Spočiatku to možno začalo transformáciou finančných systémov, no dnes technológia blockchain nachádza široké uplatnenie v rôznych sektoroch.

Blockchain je decentralizovaná a nemenná účtovná kniha, ktorá uľahčuje evidenciu finančných transakcií a aktív v podnikovej sieti. Aktíva tu môžu zahŕňať hmotné aj nehmotné aktíva, ktoré možno sledovať alebo obchodovať vysoko bezpečným spôsobom prostredníctvom blockchainovej siete.

1. Optimalizované operácie dodávateľského reťazca

Je správne povedať, že operácie dodávateľského reťazca tvoria chrbticu maloobchodu. Aby maloobchodníci uspeli pri plnení svojich obchodných cieľov, musia neustále zlepšovať svoje operácie dodávateľského reťazca. Rovnica je celkom jednoduchá: čím je váš dodávateľský reťazec a operácie riadenia zásob optimalizovanejšie, tým väčší bude váš úspech v maloobchode. To je niečo, s čím by ste určite súhlasili, však? Maloobchodníci na celom svete teraz investujú do najmodernejších technologických pokrokov, aby zefektívnili svoje dodávateľské reťazce. Presnejšie povedané, maloobchodníci teraz integrujú blockchainové technológie do svojich dodávateľských reťazcov, aby umožnili maximálnu prevádzkovú efektivitu.

Očakáva sa, že trh s blockchainovými technológiami v operáciách dodávateľského reťazca porastie do roku 2025 ohromujúcou CAGR o 80 percent, podľa Allied Market Research. Na vysvetlenie, hlavnou výhodou blockchainu v operáciách dodávateľského reťazca je vysoká sledovateľnosť. Pomocou blockchainu môžete sledovať dodávky v reálnom čase vo všetkých fázach dodávateľského reťazca a ukladať všetky informácie do decentralizovanej účtovnej knihy pre lepšiu sledovateľnosť.

Okrem improvizovanej sledovateľnosti pre riadenie problémov dodávateľského reťazca podporuje blockchain aj väčšiu transparentnosť v dodávateľskom reťazci. Za predpokladu tejto transparentnosti budete ako maloobchodník menej zraniteľný voči podvodným nákupom.

2. Bezpečnejšie platby

Všetci vieme, že spoločnosti a maloobchodníci na celom svete čoraz viac akceptujú blockchainové kryptomeny na transakcie a obchod. Niektoré z popredných maloobchodných spoločností, ktoré akceptujú kryptomeny - Home Depot, Starbucks, Amazon a Overstock, PayPal a mnoho ďalších. Myšlienka zavedenia blockchainu do maloobchodných platieb sa však neobmedzuje len na to, že spotrebiteľom ponúkne inú možnosť z hľadiska platby. Namiesto toho koncept bezpečnejších platieb vedie čoraz viac maloobchodníkov k prechodu na blockchainové platobné systémy.

Blockchain technológie ponúkajú väčšiu bezpečnosť ako kreditné karty a iné formy internetových platieb. S platobnými mechanizmami s podporou blockchainu môžete dosiahnuť vyššiu bezpečnosť platieb spotrebiteľov a dodávateľov.

Okrem toho môže blockchain umožniť vášmu maloobchodu získať neuveriteľné výhody, ako je rýchlejšie zúčtovanie platieb v decentralizovanom mechanizme. Okrem toho zvyčajní poskytovatelia platieb v maloobchode účtujú od maloobchodníkov premrštené zvýhodnené poplatky, čím znižujú zisky.

Vďaka blockchainovým platbám však môžete tento poplatok výrazne znížiť a výrazne zvýšiť svoju ziskovosť. Ako teda môžete vidieť, blockchain ponúka transparentnejší platobný systém so zvýšenou bezpečnosťou, no prichádza aj s neuveriteľnými nákladovými výhodami. Riziko podvodných spotrebiteľských alebo dodávateľských transakcií je minimalizované. Všetky transakčné záznamy môžu byť efektívne uložené decentralizovaným spôsobom.

3. Rýchle riešenie sporov

Spory s dodávateľmi sú v maloobchode bežné a ich zraniteľnosť bude pravdepodobne vysoká. Okrem toho môžu byť spory s predajcom veľmi časovo náročné a v priebehu tohto času môžu maloobchodníkom spôsobiť veľké straty.

Je úplne logické, že chcete týmto problémom čo najviac predísť. Aj keď sa však vyskytnú, určite chcete, aby boli vyriešené v reálnom čase tak, aby ste nemuseli znášať žiadne straty z obchodu.

Vzhľadom na funkciu vysokej sledovateľnosti blockchainu môžete spory s predajcom vyriešiť efektívne, pretože všetky informácie týkajúce sa problému budú ľahko dostupné. V prípade konfliktov s dodávateľmi teda ušetríte veľa času a problémy sa dajú vyriešiť dôveryhodnými informáciami. Týmto spôsobom môžete predísť značným obchodným stratám, ktoré môžu priamo ovplyvniť vaše podnikanie.

4. Zlepšená identifikácia falzifikátov

Maloobchodníci sú často zaťažení úlohou zabezpečiť, aby ich zákazníci nedostávali falošné produkty. Bohužiaľ, ako sa technológia v súčasnom svete rozrástla míľovými krokmi, rozširuje sa aj trh s falšovanými výrobkami.

Akonáhle stratíte dôveru svojich zákazníkov kvôli falošným produktom, bude ťažké si ich udržať. Preto musíte znova skontrolovať, či vaši zákazníci dostávajú iba autentické produkty z vašej strany.

Avšak pri toľkých objednávkach a transakciách nebude odhalenie falšovaných produktov nikdy jednoduchou úlohou, však? Vďaka blockchainovým technológiám však teraz môžete zaistiť originalitu produktu efektívnejším a bezproblémovejším spôsobom.

Na vysvetlenie, keď sledujete celý dodávateľský reťazec s integráciou blockchainu, môžete si overiť originalitu produktov s väčšou presnosťou. Okrem toho budete môcť sledovať, či sú zdroje produktov autentické alebo nie.

V prípade, že dôjde k nejakým prerušeniam v dodávateľskom reťazci, budete ich môcť identifikovať, keď budete sledovať každý bod v blockchaine. Celkom inteligentná aplikácia blockchainových technológií, nie?

Môžete neustále zabezpečiť, aby bola pravosť produktov vždy overiteľná. Navyše, ak nejaké medzery naznačujú možnosť falšovaných produktov, môžete sa o nich dozvedieť v reálnom čase.

5. Väčšia efektívnosť pri prediktívnej údržbe

Maloobchodný priemysel priamo súvisí s operáciami správy vozového parku a sofistikovanými strojmi. Akékoľvek narušenie vozového parku alebo strojového zariadenia môže preto viesť k oneskoreným zásielkam alebo operáciám. Tu sa ukazuje význam efektívnej prediktívnej údržby.

Technika prediktívnej údržby má za cieľ monitorovať stav strojov, zariadení a vozového parku, aby sa zistila požiadavka na údržbárske práce. Následne sa na základe prístupu založeného na údajoch vykoná oprava vybavenia a vozového parku, aby sa predišlo kolapsu.

Takže v zásade môžete ako maloobchodník ťažiť z prediktívnej údržby, pretože problémy s údržbou môžete vyriešiť ešte skôr, ako nastanú.

Musíte tiež vedieť, že technológie blockchainu môžu zohrávať dôležitú úlohu v hodnotnej prediktívnej údržbe. Napríklad technológia blockchain môže decentralizovaným spôsobom uchovávať informácie o stave vozidiel vo vozovom parku a o vybavení používanom v maloobchode.

Blockchain dokáže efektívne koordinovať celú históriu údržby vozidiel a zariadení. Môžete sledovať históriu údržbárskych prác vykonaných v minulosti. Následne môžete naplánovať ďalšie opravy, aby ste predišli poruche.

V dôsledku toho s vylepšenou prediktívnou údržbou, ktorú umožňuje blockchain, môžete zažiť vyššiu dobu prevádzkyschopnosti vašej flotily a strojov. Okrem toho sa môžete vyhnúť zbytočným nákladom na opravy efektívnym sledovaním histórie údržby.

7. Automatizácia administratívnych úloh

Maloobchodný sektor zahŕňa širokú škálu opakujúcich sa administratívnych úloh back-office. Ak dokážete tieto úlohy efektívne automatizovať, môžete zlepšiť celkovú efektivitu. Efektívna automatizácia je však synonymom adekvátnej technológie. Tu sa blockchain opäť ujíma vedenia.

Blockchain technológie dokážu efektívne automatizovať opakujúce sa úlohy, ako je správa miezd. Preto môže pomôcť vašim zamestnancom zamerať sa na iné úlohy vyžadujúce väčšiu ľudskú inteligenciu. Výhody blockchainu v administrácii back-office zahŕňajú inteligentné zmluvy, ktoré dokážu zautomatizovať platby nezávislých pracovníkov po dokončení ich práce. Lepšia administratíva skutočne povedie k lepším obchodným výsledkom a väčšiemu úspechu. Stále máte pochybnosti o rastúcom význame blockchainu v tomto odvetví?

Aby sme to zhrnuli, blockchainové technológie sú kľúčom k budúcnosti sveta podnikania. Výhody blockchainových riešení sa už neobmedzujú len na financie. Kultúra blockchainových technológií prekvitá s výrazným tempom naprieč odvetviami, rovnako ako investície.


Autor @sooskristian má karmu 955 a je členem této komunity od 24/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Centralizovaný blockchain, který není založený na PoW je normální databáze, která se tváří jako něco nového. Jak ten blockchain zaručí, že dodané data jsou správná, nikdo je neupravuje když to provozuje soukromá/státní společnost? Až to bude na další vrstvě BTC, jak s tím začal například Microsoft, tak bude mít smysl tomu věnovat pozornost;)

určite aj vo finančnom sektore, len tam to asi budu dlho sabotovať banky :D

určite áno, všetci sledujú iba kryptomeny a hovoria o nulovej hodnote ale zabúda sa na projekty, ktoré riešia iné veci a problémy

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview