Rusko spúšťa alternatívu k SWIFT založenú na blockchaine na obchádzanie sankcií

Ruská dcérska spoločnosť Rostec Corporation, RT-Techpriemka, oznámila, že úspešne spustila platobné riešenie poháňané technológiou distribuovanej účtovnej knihy a bude slúžiť ako alternatíva k SWIFT, čo krajine umožní efektívne obchádzať medzinárodné sankcie.

Rusko spúšťa novú alternatívu ako reakcia na sankcie.

Ruská alternatíva založená na blockchaine

Ruská štátna korporácia Rostec spustila CELLS, platformu poháňanú blockchainom, o ktorej tvrdí, že prichádza s niekoľkými prípadmi použitia vrátane uľahčenia super rýchlych a bezpečných medzinárodných platieb bez toho, aby museli prejsť cez Spoločnosť pre celosvetové medzibankové finančné telekomunikácie (SWIFT).

Dcérska spoločnosť Rostec, RT-Techpriemka, predstavila blockchainové riešenie CELLS účastníkom počas nedávno skončenej konferencie Digital Industry of Industrial Russia (CIPR-2022) v Nižnom v Novgorode.

Podľa zdrojov blízkych tejto problematike bola blockchainová platforma CELLS vyvinutá Novosibirským inštitútom softvérových systémov (NIPS) a poskytuje používateľom prístup k ekosystému softvérových produktov a služieb.  

Konkrétne tím naznačil, že CELLS je vytvorený na uľahčenie platieb v národných fiat menách, čo z neho robí skutočnú alternatívu k SWIFT pre cezhraničné platby. Okrem toho možno CELLS použiť na ukladanie digitálnych mien, postupy poznania svojho zákazníka (KYC) a ďalšie.

Očakáva sa, že systém spracuje až 100 000 transakcií za sekundu s možnosťou rozšírenia v budúcnosti. Na základe CELLS majú tvorcovia v úmysle implementovať systém na ukladanie dát, platformu pre vývoj webových aplikácií, službu „digitálneho pasu“, systém „digitálneho bývania a komunálnych služieb“ a ďalšie riešenia.

Výkonný riaditeľ Rostecu Oleg Jevtušenko komentoval spustenie CELLS:

„Digitálny platobný systém na platforme blockchain môže byť použitý ako plnohodnotná náhrada za SWIFT, ktorá poskytuje vysokú rýchlosť, bezpečnosť a neodvolateľnosť transakcií. Systém umožní prechod na zúčtovanie v národných menách, eliminuje riziko sankcií a zabezpečí nezávislosť národnej finančnej politiky pre zúčtovacích účastníkov.“

Paľba sankcií

Vlani vo februári nabrala dlhotrvajúca rusko-ukrajinská vojna, ktorá trvá od roku 2014, nový smer, keď Kremeľ vtrhol na Ukrajinu, čo spustilo najrýchlejšie rastúcu utečeneckú krízu v Európe od druhej svetovej vojny. 

Napriek výzvam medzinárodného spoločenstva, aby Rusko ukončilo inváziu, administratíva prezidenta Putina pokračovala v útoku a prinútila svetové mocnosti, ako sú Spojené štáty, OSN a iné, aby uvalili na Kremeľ množstvo sankcií .

V marci 2022 Európska únia oznámila vylúčenie siedmich veľkých ruských finančných inštitúcií zo SWIFT, vrátane VTB Bank, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank a VEB, okrem Sberbank a Gazprombank, ktoré spracovávajú väčšinu jej plynu a export ropy.

V rovnakom duchu aj veľký počet krypto búrz obmedzil svoje služby na ruských používateľov, pričom Binance dala jasne najavo, že jej produkty Visa a Mastercard už v regióne nebudú fungovať.

V snahe obísť sankcie predseda energetického výboru ruského Kongresu Pavel Navaľnyj počas tlačovej konferencie v marci minulého roka naznačil, že krajina by mohla použiť bitcoin BTC a ďalšie kryptomeny ako platobné metódy za vývoz svojich prírodných zdrojov.

Po spustení CELLS sa ešte len uvidí, či nové ruské riešenie platieb založené na blockchaine konečne umožní prekonať ochromujúce ekonomické sankcie, ktoré sú naň uvalené.


Len či sa im to aj podarí :)

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview