K týmto krypto reguláciam sa schyľuje v 2022

Rok 2021 možno ešte nebol rok kedy sa vás babka spýtala kde si môže kúpiť kryptomeny, no určite to bol prelomový rok pre túto technológiu. Objem krypto transakcií medziročne vzrástol o 567 % a v roku 2021 dosiahol hodnotu 15,8 bilióna USD, čo dokazuje, že obchodovanie s digitálnymi aktívami sa stáva čoraz bežnejším. Tento nárast záujmu sa určite nepáči regulátorom a preto podľa analytikov môžeme očakávať regulácie v týchto smeroch.

Zdroj: Weforum.org

Aj keď trh začiatkom roka 2022 zaznamenáva určitú korekciu, rok 2021 bol takým priestupným rokom, že nikto nemôže poprieť, že kryptoaktíva tu zostanú. Zatiaľ čo celkový objem nezákonnej činnosti v oblasti kryptoaktív vzrástol v absolútnom vyjadrení, nelegálna činnosť dnes stále predstavuje menej ako 1 % všetkých transakcií.

Vo vznikajúcom priestore decentralizovaného financovania ( DeFi ), ktorý zaznamenal zďaleka najväčší vplyv, sa však straty v dôsledku krádeží a podvodov v roku 2021 zrýchľujú na viac ako 10,5 miliardy USD v porovnaní s 1,5 miliardy USD v roku 2020. Je dosť pravdepodobné, že rok 2022 bude prelomovým rokom ale v oblasti regulácie. 

Predpoveď 1: Namiesto finančných regulátorov zaujmú stanovisko orgány na ochranu spotrebiteľa

Ako odvetvie kryptoaktív dospieva a čoraz viac sa integruje do tradičného finančného systému, regulačné orgány sa zameriavajú na ochranu spotrebiteľa za hranice boja proti praniu špinavých peňazí (AML) a boja proti financovaniu terorizmu (CFT). Je to kvôli vysoko prístupnej povahe kryptoaktív – hoci demokratizuje prístup na finančné trhy, zároveň vystavuje neakreditovaných a niekedy aj nenáročných maloobchodných zákazníkov obrovskému riziku. Keďže trhová kapitalizácia kryptoaktív od začiatku roka 2020 desaťnásobne vzrástla na 2,2 bilióna USD v januári 2022, prioritou sa stala ochrana spotrebiteľov pred nestálosťou trhu a zabezpečenie integrity trhu.

To povedie k tomu, že regulačné orgány, ako je US Consumer Financial Protection Bureau (CFPB), prevezmú čoraz dôležitejšiu úlohu pri dohľade nad odvetvím kryptoaktív, pretože sa snažia implementovať štandardy, predovšetkým v oblasti transparentnosti, na ochranu spotrebiteľov pred podvodmi a manipuláciou. To by mohlo zahŕňať požiadavky na vývojárov platforiem DeFi, aby poskytli jasné verejné vyhlásenia (okrem akéhokoľvek otvoreného zdrojového kódu, ktorý vyvíjajú), jasne vyjadrujúce spôsob, akým ich platforma funguje, ako aj akékoľvek riziká, ktorým môžu spotrebitelia čeliť.

Predpoveď 2: Finančné regulačné orgány sa zamerajú na DeFi 

Rast v priestore DeFi bol neuveriteľný, pričom spoločnosť Elliptic zistila, že celkový kapitál viazaný na služby DeFi vzrástol v roku 2021 o viac ako 1 700 % a dosiahol 247 miliárd USD.

Aj keď to predstavuje príležitosti pre jednotlivcov a organizácie s nedostatočnými službami na prístup k finančným službám, má to aj nevýhodu: DeFi je tiež zneužívaná rôznymi aktérmi na kradnutie, podvádzanie a pranie finančných prostriedkov. Väčšina finančných regulátorov na celom svete ešte neobjasnila, či sa ich existujúce rámce vzťahujú na protokoly DeFi. Napriek tomu sa tvorcovia politík pokúšajú aplikovať rovnaké regulačné princípy používané v tradičných financiách na tento nový ekosystém, aby ochránili investorov, a nebude to dlho trvať, kým miestni regulátori zavedú DeFi do rozsahu existujúcich nariadení AML / CFT.

V niektorých jurisdikciách už vidíme základy pre miestne prístupy. V auguste 2021 Komisia pre cenné papiere a burzu USA (SEC) uvalila príkaz na zastavenie činnosti voči prevádzkovateľom peňažného trhu DeFi , ktorí ponúkali viac ako 30 miliónov USD cenných papierov v neregistrovaných ponukách pomocou protokolu DeFi, kvôli obavám z prania špinavých peňazí. a zavádzanie svojich zákazníkov.

Predpoveď 3: VASP due diligence - štandardnou praxou

V októbri 2021 Finančná akčná skupina (FATF) zverejnila usmernenie , ktoré predstavilo koncept povinnej starostlivosti poskytovateľa služieb virtuálnych aktív (VASP) protistrany pre kryptopriemysel. Tieto požiadavky na náležitú starostlivosť odzrkadľujú požiadavky korešpondenčného bankovníctva.

V praxi to znamená, že od obchodu s kryptoaktívami sa očakáva, že vykoná primeranú povinnú starostlivosť pri každom ďalšom VASP. To zahŕňa prieskum negatívneho mediálneho pokrytia, identifikáciu akýchkoľvek regulačných opatrení prijatých proti podniku a zabezpečenie dôkazov, že má zavedené dostatočné kontroly AML, KYC a ochrany údajov.

To predstavuje obrovskú obchodnú príležitosť pre tradičné finančné inštitúcie. Vďaka VASP due diligence bežnej praxi v odvetví kryptoaktív získajú banky dôveru a dôveru v jeho procesy dodržiavania predpisov, čo pritiahne mnohých, aby slúžili sektoru po prvýkrát. Aby banky využili túto obrovskú príležitosť, musia začať usilovne a rýchlo premýšľať o zmenách, ktoré budú musieť urobiť, aby mohli efektívne integrovať krypto priemysel. 

Zatiaľ čo kryptomeny ťažili z nedostatočnej prehľadnosti a nachádzali sa v šedej zóne, rok 2022 by mohol byť rokom, v ktorom bude regulácia viac čierna alebo biela. Zníženie informačnej asymetrie dodá ekosystému dôveru a dôveryhodnosť. To predstavuje obrovské príležitosti nielen pre samotné VASP, ale aj pre tradičné finančné inštitúcie, z ktorých mnohé doteraz obmedzovali svoje vystavenie sa kryptoaktívam z dôvodu volatility trhu a potenciálnych reputačných rizík. Finančné inštitúcie sa však budú musieť pripraviť na rýchly postup, pokiaľ ide o dodržiavanie predpisov. Pomaly prichádzajúci riskujú, že prídu o významné nové zdroje príjmov, v ktorých sa už etablovali ich agilnejší konkurenti. Ja osobne dúfam, že predpoveď č.2 zameraná na DeFi nebude až tak pravda, pretože dosť mám investované v týchto projektoch a ten model sa mi páči. Tá ochrana spotrebiteľa mi príde dosť reálna... Pri písaní tohto článku som čerpal informácie z Cryptonews.com


No len kedy to príde na CZ/SK :D

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview