Tejto spoločnosti sa nedotkla ani vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, formuje sa znej nedotknuteľná spoločnosť?

Konflikt na Ukrajine otriasol s akciovými trhmi, avšak existujú spoločnosti, ktorých sa to takmer vôbec nedotklo. Medzi tieto "nedotknuteľné" spoločnosti patri spoločnosť, ktorú si teraz analyzujeme. Môžeme si povedať, že keď s ich akciami skoro vôbec nepohol takýto výrazný globálny problém, že je to bezpečný prístav s vysokým potenciálom dlhodobého rastu? 

   Z niektorých globálnych spoločností sa pomaly stávajú nedotknuteľné projekty

Koncom minulého týždňa sa spoločnosť Advanced Micro Devices $AMD+5.7%pripojila k rastúcemu počtu spoločností, ktoré zastavujú podnikanie v Rusku. AMD zastavuje všetky dodávky čipov do Ruska. Reakcia trhu na tento krok bola negatívna, ale nebol to výrazný prepad, ktorý by mal výrazný dopad pre spoločnosť. 

AMD zastavila predaj čipov do Ruska

3. marca spoločnosť Advanced Micro Devices oznámila, že v reakcii na inváziu tejto krajiny na Ukrajinu zastavuje všetky predaje čipov do Ruska. Zákaz sa vzťahuje aj na Bielorusko, ktoré Rusku umožňuje využívať svoje územie ako základňu pre jednotky. V e-maile pre PCWorld , ktorý potvrdil tento krok , hovorca AMD uviedol: „Na základe sankcií uvalených na Rusko zo strany Spojených štátov a iných krajín AMD v súčasnosti pozastavuje predaj a distribúciu našich produktov do Ruska a Bieloruska. Reakciou trhu na krok AMD bolo poslať akcie dole. Realita je však taká, že Rusko je veľmi malá časť biznisu AMD, takže peňažný dopad na spoločnosť je minimálny. 

Niekoľko týždňov pred týmto krokom Asociácia polovodičového priemyslu (SIA) vydala vyhlásenie o ruských sankciách. Vo vyhlásení SIA uviedla, že Rusko sa nepovažuje za významného nákupcu polovodičov. Podľa údajov SIA predstavovalo Rusko v roku 2021 menej ako 0,1 % celosvetových nákupov čipov. 

Rusko je len najnovšou výzvou v roku 2022 pre AMD Stock

Nedá sa poprieť skutočnosť, že rok 2022 bol pre mnohé akcie ťažkým rokom. Na trh doliehajú obavy z inflácie, rastúcich úrokových sadzieb a pokračujúcich problémov s dodávateľským reťazcom. Tieto problémy zasiahli najmä technický sektor. Toto je akcia, ktorá má za sebou tri mimoriadne roky, vrátane roka 2019, ktorý skončil ako najvýkonnejšia akcia na S&P 500. Procesory AMD pre PC sú na 15-ročných maximách z hľadiska podielu na trhu a spoločnosť dosahuje veľké zisky na lukratívnom trhu serverov. Jeho vlastné procesory poháňajú najhorúcejšie herné konzoly novej generácie. AMD vykázala rekordné tržby za štvrtý štvrťrok a poskytla usmernenia o výnosoch na rok 2022, ktoré prekonali očakávania analytikov. Akcie AMD získali „B“ v Portfolio Grader a konsenzus „overweight“ rating od investičných analytikov Wall Street Journal. 

Čo sa týka aktuálnej možnosti kúpy akcií AMD, nie je isté či je pokles na konci a či to nemôže padnúť ešte nižšie. Takže áno, je tu určitý prvok rizika. Nákup vám však teraz prináša osvedčený dlhodobý rastový produkt so zľavou na ceny z októbra 2021. Ukazuje sa však, že spoločnosti špecializované na výpočtovú techniku, čipy a rôzne zariadenia súvisiace s IT sa stávajú určitou formou nedotknuteľné ani v závislosti od geopolitického napätia vo svete a to z dôvodu veľkého dopytu po týchto zariadeniach. Preto si myslím, že investícia do takýchto spoločnosti sa stáva "bezpečným prístavom" pre investorov, ale každý si spravte vlasný názor a neberte to ako investičnú radu. Pri písaní som čerpal z Investorplace.com


asi bych nenazval $AMD+5.7% nedotknutelnou, ale má silné postavení v rámci trhu a tak se jí to nemůže nijak výrazně dotknout

Predpokladám, že oni budu dlhodobo rásť z dôsledku digitalizacie

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview