Jednu z těch největších divi krasnych 10% má $BTI+0.9%. Když pominu, že úplně nesouznim s produktem, tak mi vrtá hlavou budoucnost tabakoveho průmyslu. Neustále se zvyšujíci daň v některých zemích vyšponovala ceny fakt hodně nahoru, že to prostě někteří zákazníci vzdali. Je teda budoucnost tabákových firem v elektronických cigaretach nebo v úplně něčem jiném?


Za mě je tento sektor velice stabilní a společnosti už přišli na to, že normální  cigarety už tolik nefrčí a tak přecházejí na jiné produkty jako třeba elektrické cigarety, které si kupují i mladí lidé a myslím si, že tabákovým společnostem se bude dařit nadále. Jinak akcie $BTI+0.9% v portfoliu mám a ta dividenda je super :D

Dividenda zatiaľ bezpečne pokrytá (cca 60% payout ratio). Možné zníženie dividendy by prišlo do úvahy až v najbližších rokoch pri zhoršujúcich sa výsledkoch. Pre mňa je tento biznis nezaujímavý a myslím že v najbližších rokoch bude upadať. Hlavné dôvody budú: daňové zaťaženie, zdravý životný štýl, nepriaznivé ekonomické prostredie, konkurencia - toto všetko bude v najbližších rokoch tlačiť na výkon týchto spoločností. Vadí mi ten narastajúci dlh (za posledných 10 rokov z 13 mld. na 50+ mld.) v najlepších ekonomických rokoch. Na druhú stranu sa nečudujem, lebo pri úrokových sadzbách na minime by bol hriech nevyužiť takto lacné peniaze. Výkon akcií za posledných 3/5/10 rokov podpriemer. Ako súčasť diverzifikovaného dividendového portfólia pri dobrom nákupe za mňa ok, ale neočakával by som že cena akcií bude v najbližších rokoch výrazne vyššie.

Ale prosím Vás, netárajte- fajčiari dobre vedia, že žiadna elektronická cigareta nenahradí klasickú tabakovú, to len nefajčiari to nechápu.😃 Aj keď ja som skúsil len tie úplne prvé, lebo už cez 6 rokov nefajčím. Majú svoje výhody, napr že akútna potreba nikotínu sa s nimi dá ukojiť aj tam, kde je fajčenie zakázané, ale ak si v $PM+0.7% myslia, že elektronické cigarety raz nahradia tie klasické, tak sa jednoducho mýlia a ich akcie si nekúpim, kým v $BTI+0.9% mám mohutnú pozíciu a stále zadanú čakačku na kúpu pri poklese. Fajčil som 20 rokov a poviem vám, že z toho 15 som sa pokúšal s tým skončiť a podarilo sa mi to, až keď som to mal so zdravím nahnuté a to, či stáli cigy 5 dukátov, alebo 100, s tým nemalo nič spoločné, ak sa len nejedná o niekoho, kto fakt nemá ani minimálny príjem, ale ak niekto prestal kôli nedostatku peňazí, taký sa k tomu potom neskôr aj tak vrátil, pretože na to, aby s tým človek skoncoval, si musí poriadne upratať v hlave a hlavne musí mať motiváciu. Neviem, či ste si toho vedomí, ale nikotín vytvára 20x silnejšiu závislosť ako heroín, to som čítal v serióznom vedeckom plátku a podozrenie, že je to tak nejako, som mal dávno predtým, ako som to čítal, lebo ak ste videli nejaké dokumenty s narkomanmi, ktorí rozprávali, ako sa im úspešne podarilo zbaviť závislosti na tvrdých drogách, napr aj heráku, mali pri tom v ruke zapálenú cigaretu😉

To, čo som si u nich za tých 20 rokov uložil, si teraz v dividendách vezmem 10-násobne späť...

Však je to závislost a té se člověk těžko zbavuje :)

Tuto společnost vlastním a mám z ní opravdu radost! Úpadek rozhodně je, každopádně si myslím, že elektronické cigarety povedou, jelikož se budou prezentovat ty "zdravější" a na to lidé uslyší. V mém okolí kouří hodně lidí, sice méně než dřív, ale určitě hodně. O tento průmysl bych se osobně do budoucna nebál.

Jenom s tím kolik lidí vidím i v mém věkovém okruhu (18-20), že kouří tak si myslím, že tabákový průmysl nikdy neskončí, je možné, že bude větší poptávka po elektronických cigaretách protože ty přeci i voní. Věřím tomu, že i normální cigarety se budou pořád používat. $BTI+0.9%  je za mě kvalitní společnost, z mého pohledu i lepší než $MO+0.3% , ale uvidíme jak to tabákový průmysl zvládne.

Ty daně ceny šponují už mnoho let, ale přesto si tabákovky drží vysoké marže. To je pro akcionáře hlavní. Pokud se kuřákům budou zdát cigarety příliš drahé, tak zvolí jinou cestu, jak dostat nikotin do těla.

Timeline Tracker Overview