Společnost Alphabet $GOOGL+2.6% oznámila zisk za první čtvrtletí, který překonal očekávání v horní i dolní linii, a zároveň společnost schválila masivní zpětný odkup akcií ve výši 70 miliard dolarů! To je pecka! 👌

Máte nakoupeno? 😎

GOOGL
$190.60 $4.78 +2.57%
Capital Structure
Market Cap
2.4T
Enterpr. Val.
2.4T
Valuation
P/E
29.2
P/S
7.4

Takže trochu svetla do výsledkov za 1Q, aby ste vedeli nejaké súvislosti po rozhovore s manažmentom:

- Cloud je v zisku predovšetkým vďaka účtovným zmenám a budúcemu prerozdeľovaniu nákladov z jednotlivých segmentov podnikania.
- Cloud pravdepodobne nebude mať udržateľnú trvalú ziskovosť na základe odpovedí CFO analytikom, keďže zameranie je na rast/investície a nie na ziskovosť.
- Vyšší zisk na akciu je čiastočne spôsobený presunom kompenzácii akciami do ďalších kvartálov. Zvyčajne to majú v Q1 a zrazu to presunuli do Q2, asi aby vyzerali čísla lepšie.
- Generálny riaditeľ sa pozastavil na pár sekúnd, keď sa ho pýtali ako konkurencia z $MSFT+1.5%  ovplyvňuje dlhodobú stratégiu Google a či je to to, čo poháňa ich CAPEX „mierne vyššie“ v roku 2023 v porovnaní s minulým obdobím. Výdavky dlhodobo stúpajú, marže klesajú. 
- Spoločnosť neustále vychvaľovala zameranie sa na rast, namiesto na ziskovosť, s čím nemám problém, ale ak vezmeme do úvahy miery rastu spoločnosti, tak to nevyzerá byť efektívne, zvlášť v tomto prostredí.
- Iniciatívy na úsporu nákladov neznejú strategicky uskutočniteľné, pretože CFO si v podstate protirečí. Na jednej strane hovorí, že existuje možnosť umelej inteligencie/automatizácie na úsporu nákladov, na druhej strane neustále opakuje, ako je v tomto priestore potrebné viac investícií, a výsledkom je, že vo fiškálnom roku 2023 vidíme zvyšovanie CAPEX. 
- vyhliadky sú slabé a neprehľadné. V tomto ekonomickom prostredí sú CAPEX čoraz vyššie oproti roku 2022, čo znamená pravdepodobné zníženie FCF. To by znamenalo zníženie už druhý rok po sebe. 
- Rozhovor obsahoval veľa "balastu" a vyzdvihnutie segmentu AI, ja keď sa zdá, že sú 2 kroky za MSFT vo všetkom...
- neprehľadnosť (zahmlievanie), veľa účtovných zmien, neprehľadné výkazy, zavádzajúce návrhy, všetko naraz. To nevzbudzuje dôveru v manažment. Veľa protichodných vyhlásení medzi tým, čo bolo oznámené, a tým, čo bolo povedané v reakcii na otázky a odpovede analytikov.
- Riziko ďalších negatívnych vecí pre fiškálny rok 2023 je vysoké, nevidím žiadne pravdepodobné pozitívne katalyzátory v najbližšom období s výnimkou ďalších oznámení o prepúšťaní, čo môžeme považovať za zmiešané.

Oznámené čísla sú síce lepšie, ako niektorí očakávali, ale úprimne povedané nie sú až tak pozitívne. Rast tržieb stagnuje, EPS klesol (napriek spätným odkupom v hodnote x miliárd), FCF rástol veľmi mierne. Marže sa zhoršili a odpovede finančného riaditeľa na otázky analytikov naznačujú, že neexistuje žiadne krátkodobé zlepšenie  a pravdepodobne prichádzajú ďalšie tlaky. Tento hovor asi moc na investorov nezapôsobil. Aj keď spätné odkupy vo výške 70 miliárd sú pozitívne, je to podľa mňa málo, uvidíme ako zareaguje trh...

Má největší pozice za průměrnou cenu 92$. Spokojenost.😁
O kolik % myslíš, že naroste cena kvůli tomu buybacku? Vůbec nemám představu.

Výsledku určitě pěkné, to bezpochyby. Reakce akcie byla v normě, ale poté se stáhla zpět. Nyní "pouze" +1,5% - to nepokrývá ani včerejší propad trhu. Pro investory je to ale super zpráva.

Čekal jsem na lepší cenu a pěkně se to vymstilo 😒

Bohužel nakoupeno nemám a jak na to koukám tak jsem měl využít těch 90$. Výsledky gigantů vypadají fakt dobře.

Zainvestováno bohužel nemám, každopádně jak teď koukám, tak to je docela chyba 😂

Partner

Právě teď na to taky vše koukám, $GOOGL+2.6% a $MSFT+1.5% dnes půjde nahoru, alepoň dle zpráv co bylo mimo obchodní čas. Ten zpětný odkup akcií je opravdu pecka, snad půjde dlouhodobě výše. :)

No jako vypadá to, že nám SP bude padat, tak třeba vezme sebou i tyhle giganty 🙂 zatím nakoupeno nemám ale MSFT na to reaguje taky že padá tak snad se přidá Google 😁 i když je jasný že to asi nebude armagedon dolů.. Ale na nějaký support o pár dolarů dolů snad se dočkám...

Zde jsou klíčová čísla ze zisků Alphabetu ve srovnání s odhady analytiků sestavenými agenturou Bloomberg:

Tržby: 69,7 mld. USD oproti očekávaným 68,96 mld. USD

EPS: Skutečná hodnota 1,17 USD oproti očekávaným 1,08 USD

Tržby z reklamy Google: 54,55 miliardy USD oproti očekávaným 53,75 miliardy USD

Tržby z reklam na YouTube: 6,69 miliardy USD oproti očekávaným 6,64 miliardy USD

Timeline Tracker Overview