$ENPH-2.0% Máte nějaké info kolem výsledků této společnosti? Psal jsem na to víc, ale zájem to nemělo a upřímně jsem docela zmatený z toho poklesu. Informace si nacházím, myslím že i dobré. Dopoledne jsem strávil čtením zpráv u této spol. a nerozumím analytikům, jelikož výsledky vykázala dobré, přesto takový pád jen díky nenaplnění očekávání? 🤔 Máte ji někdo v portfoliu a rozumíte jejím výsledkům?

ENPH
$97.14 -$2.03 -2.05%
Capital Structure
Market Cap
13.2B
Enterpr. Val.
14.3B
Valuation
P/E
50.1
P/S
7.3

Môžem skúsiť niečo bližšie celkovo k $ENPH-2.0% , lebo spoločnosť dlhšie sledujem, ale nedržím žiadnu pozíciu, lebo pre mňa je dlhodobo táto spoločnosť veľmi drahá.

Hneď na začiatku píšem, že nie som odborník na alternatívne energie, a teda ani na solárnu energiu.

Najskôr by som prešiel k pozitívam a výhodám:

1. Silná sieť inštalatérov, ktorá im skutočne pomáha urobiť celý proces veľmi jednoduchým.

2. Nadviažem na prvý bod: spoločnosť má v súčasnosti malú konkurenčnú výhodu v dôsledku nákladov na výstavbu a vývoj svojich produktov, ale tá sa pravdepodobne v budúcnosti zníži, keďže sa očakáva, že konkurencia ich bude dobiehať.

3. Je jedným z hlavných lídrov v odvetví fotovoltaických invertorov a batérií. Vďaka týmto inovatívnym invertorom dokážu výrazne zvýšiť účinnosť solárnych panelov. Každý panel môže fungovať nezávisle a používatelia môžu sledovať údaje z každého panelu. To umožňuje proaktívnu údržbu, ktorá zvyšuje prevádzkyschopnosť a produkciu energie.

4. Silná súvaha - 1,6 miliardy v hotovosti, malý dlh 1,3 miliardy, vysoké marže a relatívne nenáročné podnikanie na kapitálové výdavky, keďže nemajú žiadne veľké továrne.

5. Myslím si, že v EÚ bude ešte niekoľko rokov vysoký dopyt po týchto riešeniach, aj kvôli politickému prostrediu a finančným stimulom. Hlavne v Nemecku po vypnutí všetkých jadrových elektrárni. Sám poznám veľa ľudí, ktorí začali pracovať pre solárne spoločnosti v posledných rokoch prevažne v Nemecku, ale aj Španielsku a Rakúsku, pretože dostali skutočne atraktívne ponuky.

6. Vývoj nových batérií a ich expanzia do ďalších krajín, čo je zároveň aj geografická diverzifikácia pôsobenia tejto spoločnosti.

7. Zlepšené marže sú poháňané novými produktmi a nedávno pomohli aj jeho mikroinvertory IQ8 s vysokou maržou (55 % dodávok mikroinvertorov Q4 tvorili IQ8). Na rozdiel od normálného fungovania, počas výpadkov elektriny solárne systémy nefungujú, aj keď svieti slnko. Softvérový mikroinvertor IQ8 má však schopnosť vytvoriť mikromriežku a poskytnúť zálohu slnečného svetla počas výpadku, a to aj bez pomoci batérie.

Riziká a nevýhody:

1. Konkurencia môže viesť k nižším maržiam a tiež môže prísť konkurencia s lepším riešením.

2. Ak vlády začnú dotovať iné oblasti trhu, môže to mať veľký vplyv na odliv predajcov do iných oblasti trhu kvôli poklesu provízii a s tým spojený nárast dopytu iných produktov na trhu.

3. Konkurenciu som už spomínal, ale jej príchodom prichádza tiež k riziku rastúcej komoditizácie svojho primárneho produktu - mikroinvertorov, keďže na trh vstupujú noví konkurenti.

4. Vysoké ocenenie, cyklickosť odvetvia, keďže štátne politiky môžu výrazne ovplyvniť rastovú trajektóriu spoločnosti.

5. Vysoké SBC, ktoré sa očakáva v 2Q ešte vyššie.

Teraz k výsledkom 1Q:

Výsledky za 1Q boli veľmi slušné, čísla nejdem písať, to si ľahko nájdete. Pri takomto ohodnotení spoločnosti boli tieto výsledky už zarátané v cene a očakávali sa omnoho lepšie vyhliadky. A tu vidím dôvod dnešných prepadov v cene akcií. Spomalenie rastu a hlavne obavy investorov ako rýchlo, a ako ďaleko sa tempo rastu spomalí. Investovaním do rastových spoločností si investori kupujú budúci potenciál a výsledky spoločnosti. Tieto prepady však na druhú stranu môžu znamenať pre investorov príležitosť k nákupu.

Záver: mne sa spoločnosť ako celok páči, preto ich sledujem dlhšiu dobu. Jediné, čo sa mi vždy nepáčilo bola hodnota, čo sa dnes už trochu zlepšilo :)

Partner

Věřím, že má tato společnost smysl, i přesto, že díky propadu se stala nyní moji nejvíce ztrátovou. Výsledky měla dobré a celkově rok od roku jsou lepší. Bohužel, už jsem to taky dočetl, společnost očekává v USA snížení poptávky. Budu dokupovat a věřím, že jak se poleví krize, tak půjde opět nahoru i poptávka v tomto sektoru.

No já mám jiný problém sice vlastním akcie za levno, ale nakupoval jsem, když byl dolar nahoře a tedy jsem v pasti kvůli kurzu:/

Já to sledoval, on tam hraje roli především slabší výhled na zbytek roku, který zazdil solidní výsledky. Nicméně to beru dost dobře, chci ENPH zpátky do portfolia :-)

Společnost v portfoliu nemám, ale někdy může stačit i tento fakt k propadu ceny akcie. Zkusil bych se ještě podívat na výhled, jaký má vedení společnosti.

Timeline Tracker Overview