Tento podnik bude extrémne profitovať z globálnej čipovej krízy a výjde ako veľký víťaz

Vedenie očakáva, že výnosy budú do roku 2026 rásť zdravým dvojciferným tempom. Medzi jeho zákazníkov patria Apple a Nvidia a táto spoločnosť je pripravená ovládnuť rýchlo rastúci priemysel.

Táto spoločnosť výjde ako víťaz z pohľadu nedostatku mikročipov.

So sekulárnym rastom v rôznych sektoroch, prerušením dodávateľského reťazca spôsobeným pandémiou COVID-19 a prudkým nárastom dopytu v dôsledku meniacich sa spotrebiteľských návykov došlo v posledných rokoch k dokonalej búrke, ktorá spôsobila nedostatok polovodičov. Odvetvie predalo v roku 2021 rekordných 1,15 bilióna jednotiek, čo zvýšilo celkové príjmy na 556 miliárd USD. Vďaka tomu je trh s polovodičmi jedným z najväčších a najrýchlejšie rastúcich na svete. 

Taiwan Semiconductor Manufacturing $TSM+0.8%  je najjednoduchší spôsob, ako investovať do globálneho nedostatku polovodičov, čím zabezpečuje akcionárom solídne výnosy z dlhodobého hľadiska. Tu je dôvod. 

Spoločnosť TSMC, založená pred niekoľkými desaťročiami s vládnym financovaním z Taiwanu, priniesla jedinečný prístup k výrobe polovodičov. Namiesto toho, aby navrhoval a vyrábal čipy sám ako konkurent Intel, necháva čipy navrhovať iným spoločnostiam a zameriava sa výlučne na výrobný proces.

V priebehu rokov toto zameranie na dokonalosť výroby umožnilo spoločnosti TSMC technologicky predbehnúť konkurenciu a preto získala dlhodobé zmluvy od priemyselných gigantov, ako sú Apple, Nvidia a Advanced Micro Devices. Napríklad, keď Apple začal navrhovať čipy pre svoje vlastné výpočtové zariadenia, obrátil sa na TSMC kvôli jeho konzistencii a najlepším schopnostiam vo svojej triede. Pomohlo aj to, že Apple mohol prispôsobiť svoje čipy špeciálne pre svoje produkty, čo sa nedá robiť s bežne dostupným tovarom od Intelu.


Konkurenčná výhoda TSMC vo výrobe polovodičov viedla v posledných desaťročiach k fenomenálnemu rastu. Od roku 1994 je zložená ročná miera rastu spoločnosti (CAGR) pre výnosy aj zisky nad 17 %. Za posledných 12 mesiacov vygenerovala tržby 59,9 miliardy USD a prevádzkové príjmy 25,3 miliardy USD. To je prevádzková marža 42 %, čo je najlepšie vo svojej triede pre výrobný podnik.

Myslíte si, že to začne spomaľovať?

Analytici očakávajú, že tržby v tomto odvetví do roku 2030 vzrastú na viac ako 1 bilión dolárov, čo by znamenalo takmer zdvojnásobenie tržieb v roku 2021. Ako dominantný výrobca v tomto odvetví, ktorý len v tomto roku plánuje minúť 40 až 44 miliárd dolárov na kapitálové výdavky, sa spoločnosť TSMC rozhodla získať poriadnu časť týchto príjmov.

V súlade s tým vedenie riadilo rast výnosov na úrovni CAGR 15 % až 20 % ročne do roku 2026 pri zachovaní hrubej marže 53 %. Ak sa TSMC dostane na spodnú hranicu tohto usmernenia a zvýši príjmy o 15 % CAGR od konca roku 2021 do roku 2026, bude dovtedy dosahovať ročné príjmy približne 115 miliárd USD.

Riziko

Väčšina tovární TSMC sa nachádza na Taiwane. Ostrovný štát má potenciálnu hrozbu invázie z Číny, ktorá v minulosti hovorila o znovuzískaní územia. Pravdepodobnosť, že sa to skutočne stane, je nejasná a TSMC pracuje na diverzifikácii svojich výrobných aktív mimo Taiwanu, no stále to predstavuje riziko pre akcionárov, ak sa Čína rozhodne pre inváziu.

Aj s čínskym rizikom si analytici myslia, že akcie TSMC sú skvelou investíciou do rastu v oblasti polovodičov. S trhovou kapitalizáciou pod 500 miliárd USD sa akcie javia ako atraktívna investícia na ďalšie desaťročie a ďalej. Ja osobne tiež zastávam tento názor, ešte k tomu som mal v škole aj veľkú prácu práve o nedostatku polovodičov a o obchodných možnostiach a je to veľmi atraktívne odvetvie s veľkou budúcnosťou podľa mňa, ale môj názor si neberte ako investičnú radu, len ako subjektívny názor retail investora.


podľa mňa dost dobrá voľba na nasledujuce roky...aky mate nazor?

Timeline Tracker Overview